De Britse paardenindustrie vreest dat een harde Brexit de handel in volbloedpaarden fors kan schaden. En dat is dan weer goed nieuws voor de Nederlandse paardenexport, die bij de top drie van de wereld hoort. Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verdienen meer aan de paardenhandel.
Woordvoerder Robin Mounsey van de British Horseracing Authority (BHA) zegt tegen Business Insider dat de Britse paardenhandel schade kan ondervinden als het vrij verkeer van paarden wordt afgeschaft bij een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.
“Met 22.000 volbloedpaarden die Groot-Brittannië jaarlijks in- en uitgaan schatten we de totale waarde van de handel in paarden op bijna 350 miljoen dollar”, zegt Mounsey.
“Als vrij verkeer van paarden wordt afgeschaft en Groot-Brittannië wordt behandeld als derde land, dan zijn extra licenties en veterinaire controles nodig en dat kost tijd en geld.”
“Paarden die worden geëxporteerd vanuit Groot-Brittannië of die tijdelijk naar Ierland, Frankrijk of andere EU-landen reizen kunnen gaan vallen onder die extra voorwaarden en mogelijk alleen via een beperkt aantal havens het land in komen.”
Nederland kan wel vrijuit paarden vervoeren naar andere EU-landen en heeft dan na de Brexit dus voordeel ten opzichte van de Britten.
Er is al wel heel lang een deal van kracht tussen Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk die paarden met een geldig paardenpaspoort vrij reizen toestaat tussen de drie landen. Die overeenkomst is in 204 herzien en sindsdien is er ook een gezondheidscertificaat nodig om verspreiding van ziektes te voorkomen.
"Het vrij verkeer van paarden is nu het belangrijkste probleem", zegt Mounsey. "De bestaande overeenkomst tussen Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk die vrij verkeer van paarden mogelijk maakt, was er eerder dan de EU. De voortzetting daarvan is cruciaal voor het succes van de race- en foksector in alle drie de landen."
Mounsey zegt dat de overeenkomst kan zorgen dat de handel in volbloedpaarden kan doorgaan als die standhoudt.
"De BHA werkt nauw samen met de regering en onze Europese partners om ervoor te zorgen dat de mogelijke gevolgen van Brexit voor de race- en fokindustrie in Groot-Brittannië en andere EU-lidstaten op de agenda komen en deel uit zullen maken van de onderhandelingen", zegt hij.